Personeelsleden hebben ons gevraagd of we de parkeerkosten die ze tijdens en voor hun werk maken, willen vergoeden. Persoonlijk vind ik dat wel redelijk, maar volgens mij mag dat niet van de Belastingdienst, toch?
Het antwoord
Als werkgever mag je alle kosten aan je werknemers vergoeden die je maar wilt vergoeden, dus ook alle parkeerkosten. Jammer is echter dat de Belastingdienst sommige van die kostenvergoedingen ziet als loon, met alle fiscale gevolgen van dien. Je zult de kosten dan moeten voldoen uit de werkkostenregeling; lukt dat niet, dan zul je er de eindheffing (80%) of belasting en sociale premies over moeten betalen. Dan wordt het een duur verhaal.
Of er wel of geen werkgeverslasten moeten worden betaald over het vergoeden van parkeerkosten hangt af van de vraag of werknemers in hun eigen auto rijden of in een auto van de zaak. Rijden de werknemers in een auto van de zaak, dan mogen alle zakelijke kosten die met die auto worden gemaakt worden vergoed zonder dat er sprake is van loon. Dat geldt ook voor alle zakelijke parkeerkosten.
Dat is anders voor werknemers die in hun eigen auto van en naar hun werk rijden en van en naar klanten. Aan hen mag je per kilometer maximaal € 0,23 belastingvrij vergoeden. Het uitgangspunt van die vergoeding is dat je daarmee alle kosten hebt vergoed, dus brandstof, afschrijving van de auto, de wasstraat en parkeerkosten. Dat geldt ook als de kosten – zoals bijvoorbeeld (hoge) parkeerkosten – daarmee niet zijn gedekt.
Lees hier de vraag van vorige weken:
- Hoe zorg ik dat thuiswerkers ook echt thuis werken?
- Hoe smoor ik hoogoplopende politieke discussies op de werkvloer?
- Ben ik verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben?
Fotobron: Shutterstock